Otroci griškega vrtca v muzeju

V sredo, 16. decembra 2015, so otroci griškega vrtca obiskali Rudarski muzej pri Etnološkem društvu Srečno. Obiskali so ga predšolski otroci tretjega in četrtega oddelka Vrtca Griže.

Prijeten, sončen decembrski dan, v sredo, 16. decembra 2015, je v Rudarski muzej Etnološkega društva Srečno privabil vrtčevske otroke. Dve skupini predšolskih otrok iz Vrtca Griže sta se med 10. in 12. uro zvrstili v rudarskem muzeju; otroke od 4 do 5 let sta spremljali vzgojiteljici Tatjana in Melita, od 5 do 6 let pa Nina in Mojca. Otroci v spremstvu vzgojiteljic so prikorakali in veselo zavzeli muzejske prostore, kjer jih je navdušeno sprejel Jože Hribar, ki tudi sicer vodi Etnološko društvo Srečno.

Najprej so bili deležni vstopa v »rudnik«, seveda šele po pisku sirene, ki tudi sicer kliče rudarje na delo. Vstopili so skozi rov v temo in dobili občutek, da so vstopili v pravi rudnik. Kljub temu, da so še čisto majhni, so pri tem pokazali veliko poguma.

V večini muzejev je praviloma prepovedano dotikanje razstavljenih eksponatov. Zato pri najmlajših obiskovalcih, ki za učenje in spoznavanje novega uporabljajo vse čute, tudi niso najbolj priljubljeni. Pri nas smo to pravilo preskočili in otroci so z največjim veseljem prijemali vse, kar je bilo na njihovem dosegu ter za njih povsem novo in drugačno. Lepo je bilo opazovati, ko so otroci zavzeli muzejske prostore ter raziskovali, opazovali, prijemali in preizkušali stare predmete, ki so del zgodovine njihovih prednikov. Čelade, različna orodja in telefon na vrtljivo številčnico so poželi največ zanimanja, saj takih predmetov ni med njihovimi igračami. Seveda pa tudi - kdo drug neki - perkmandeljc, jamski škrat.

Osvojili so tudi pravi rudarski pozdrav in ob koncu srečanja svojemu vodiču zaželeli: Srečno, Jože!