Rudarska druščina v Prlekiji

V soboto, 6. junija 2015, je bila rudarska druščina zbrana okrog Etnološkega društva Srečno na ekskurziji po Prlekiji. Rajžali smo po pokrajini, ki leži v severovzhodni Sloveniji, med rekama Dravo in Muro, po predelu Slovenije med gričevnatim svetom Slovenskih Goric in pomurske ravnice.

V Prlekijo smo se pripeljali pri Ptuju, naprej skozi Juršince in se ustavili v Sakušaku, rojstnem kraju našega, slovenskega rojaka, svetovno znanega izumitelja in industrijalca Janeza Puha (1862-1914). Na kraju, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, stoji danes sodobna stanovanjska hiša z vgrajeno spominsko ploščo Janezu Puhu. V bližini Puhove domačije je cimprača, preurejena v Muzej Janeza Puha.

V Ljutomeru smo obiskali podjetje Segrap. Ogledali smo si gramoznico Bobinci, kjer pridobivajo gramoz s pomočjo plovnega bagra.

V Veliki Nedelji smo uživali na Turistični kmetiji Sonja Ozmec, kjer so nas pogostili s kosilom, v zidanici pa smo pokušali avtohtona vina in kajpada veselo prepevali.