Dan žena

V nedeljo, 8. marca 2015, so v Kulturnem domu Svoboda Griže slovesno proslavili mednarodni dan žensk. Proslavo ob dnevu žena so pripravili Krajevna skupnost Griže, Kulturno društvo Svoboda Griže in Etnološko društvo Srečno.

V Krajevni skupnosti Griže so tudi letos slovesno zaznamovali mednarodni praznik žensk, 8. marec. Zaslugo za vnovično praznovanje je treba pripisati vodstvu Krajevne skupnost Griže na čelu s predsednikom Marjanom Vodebom, predsednici Kulturnega društva Svoboda Griže Lilijani Ježovnik Janič in predsedniku Etnološkega društva Srečno Jožefu Hribarju. Tudi letos je bila dvorana polna do zadnjega kotička, žene in dekleta pa so ob vhodu v dvorano prejele šopek trobentic.

Kulturni program je povezovala Danica Vončina Veligošek. Začeli so predšolski otroci griškega vrtca pod vodstvom Vere Kumerc in Tatjane Jezernik. Zapeli in zaplesali so pesmi Pridi, greva plesat ter Cikasta krava in lisasti vol.

Nato je mlajša folklorna skupina Navihančki iz griške osnovne šole pod vodstvom Monike Pinter zaplesala ples Otroci na trgu.

Slavljenke so nestrpno dočakale moško besedo. Nagovoril jih je Marjan Vodeb, tako kot se 'šika' za praznik deklet in žena.

V kulturnem programu sta nastopila mlada muzikanta, harmonikar Žiga in baritonist Luka Sopotnik, s skladbama Ostal sem sam in Na veselici.

Starejša folklorna skupina Griški veseljaki, pod vodstvom Vlaste Polenik, se je predstavila s plesom Moj inštrument je najboljši. Na harmoniki jih je spremljal Urban Pečovnik.

Gledališka skupina Kulturnega društva Svoboda Griže je izvedla humorni kviz Žena – mož. Izpraševalka je bila Olga Markovič, tekmovalci pa Urška Zakošek, Vanja Volk, Božo Trnovšek, Martin Goršek, Danilo Basle in Mito Kot.

Ubrane strune v zasedbi Božo Trnovšek – citre, Januš Grobelnik – ritem kitara, Tilen Trnovšek – bas kitara in Anže Vidrih – tamburica so zaigrali in zapeli skladbe Neki večer, Kje mamici bi rož nabral in Pel bi zate.

Lara Tanšek se je predstavila s t. i. uličnim plesom Glasba me ohranja živo, s katerim je lani v Litvi postala evropska podprvakinja.

Mešani pevski zbor Griže, z dirigentko Zdenko Markovič, je zapel ob spremljavi harmonike Ivana Češnovarja skladbi Venček narodnih in Vrtiljak.

Po kulturnem programu se je nadaljevalo prijetno druženje s pogostitvijo. Za ples je igral ansambel Griški kajuhi.