Dan slovenskih rudarjev

V četrtek, 3. julija 2014, je v Grižah potekala prireditev ob dnevu slovenskih rudarjev. Pripravilo jo je Etnološko društvo Srečno, podprli pa so jo Občina Žalec, Krajevna skupnost Griže, Turistična zveza Slovenije in Sindikat Premogovnika Velenje. Tradicionalna prireditev na dan slovenskih rudarjev, 3. julija, je preplet spominov, glasbe, običajev, tradicije in tovariškega druženja.

Rudarji nekdanjega rudarskega revirja Zabukovica–Liboje so tudi letos dostojno proslavili dan slovenskih rudarjev, 3. julij. Udeleženci prireditve so se začeli zbirati pred Domom kulture Svoboda ob 17. uri, ob zvokih godbe na pihala. Rudarji so prihajali v prazničnih rudarskih oblekah, vsak je prejel rdeč nagelj. Sledil je postroj rudarske čete Zabukovica–Liboje, uniformiranih rudarjev iz Laškega, Velenja, Šentjanža in od drugod. Nato je rudarska parada z zastavonoši na čelu in ob koračnici godbe krenila proti letnemu gledališču Limberk.

Osrednji del proslave dneva slovenskih rudarjev se je dogajal v prijetnem ambientu amfiteatra v Limberku, in sicer po vkorakanju rudarske parade, začenši z rudarsko himno. Po starem rudarskem izročilu iz 15. stoletja je oblast nad proslavo prevzel »slavni častni in nezmotljivi prezidij«, ki so ga sestavljali Anton Planinc, Jože Hribar, Anton Pinter ter Ivan Grobelnik. Udeležence proslave je uvodno nagovoril predsednik Etnološkega društva Srečno Jože Hribar. Slavnostni govor je imel Andrej Mavri, ki je poudaril, da letošnji dan slovenskih rudarjev posvečamo spominu na 80-letnico gladovne stavke zasavskih knapov.

V kulturnem programu so nastopili Godba Zabukovica, Godba Liboje, Ubrane strune, recitatorka Olga Markovič, mlada muzikanta Luka in Žiga Sopotnik, gledališka skupina Urbanščica pod vodstvom Mirjam Frankovič Franetič, vodila pa ga je Danica Vončina Veligošek.

Po tradicionalnem skupnem nastopu »pleh muzik« iz Zabukovice in Liboj se je nadaljevalo prijetno tovariško druženje ob knapovski malici, tako kot nekoč.