Prešernov dan: Dan odprtih vrat

V soboto, 8. februarja 2014, so v Domu kulture Svoboda Griže potekale prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku. Obiskovalcem je bilo ves dan na voljo kulturno dogajanje pod sloganom Prešernov dan: Dan odprtih vrat Etnološkega društva Srečno. Vrhunec dneva sta bili razstava Izviri naše dediščine in večerna proslava slovenskega kulturnega praznika, ki jo je pripravila dramska skupina Kulturno umetniškega društva Svoboda Griže.

Etnološko društvo Srečno ljubiteljsko ohranja naravno, rudarsko in kulturno dediščino, neguje rudarsko izročilo in išče etnološke posebnosti kraja, ki sta mu svoj pečat pustili dve stoletji rudarjenja.

V okviru društva v prostorih Doma kulture Svoboda Griže deluje Rudarski muzej Zabukovica-Liboje. Muzejski prostori obsegajo preddverje muzeja, predstavitveno sobo z avdio- in video pripomočki, sobe z rudarsko zbirko, društveno knjižnico, domoznanski kotiček ter informacijsko pisarno društva.

V počastitev letošnjega Prešernovega dne je društvo postavilo razstavo Izviri naše dediščine, in sicer v Domu kulture Svoboda Griže, v razstavni galeriji pred vhodom v veliko prireditveno dvorano. Obiskovalci, ki so prihajali na večerno proslavo, so si lahko ogledali knjige, etnografske filme ter slike iz zbirke Izviri naše dediščine. Navdušila jih je tudi rudarska razstava s postavljenim rudarskim rovom in orodjem.