Utrip domoznanstva

V ponedeljek, 6. januarja 2014, je v Medobčinski splošni knjižnici Žalec potekala celodnevna prireditev Utrip domoznanstva: Etnološko društvo Srečno se predstavi. Ves čas odprtosti knjižnice je bilo čutiti utrip Etnološkega društva Srečno, še zlasti po 18. uri, v pogovoru s predsednikom društva, vodjem rudarskega muzeja, vodjem rudarske čete ter člani društva in pri izvajanju kulturnega programa.

Člani Etnološkega društva Srečno ohranjajo rudarsko in kulturno dediščino, negujejo rudarsko izročilo in iščejo etnološke posebnosti kraja, ki mu je svoj pečat pustilo dve stoletji rudarjenja. Prireditev sta vodili Karmen Jezernik in Tanja Pilih, ki sta se pogovarjali s predsednikom društva Jožetom Hribarjem, vodjo rudarskega muzeja Janušem Grobelnikom in vodjo rudarske čete Antonom Pinterjem. Jože Hribar je dejal, da ob tem dogodku razkrivajo rudarsko dušo in omiko. K besedi sta povabili tudi Bredo Veber, ki skrbi za založništvo, in Robija Gabra, odgovornega za snemanje filmov. Prireditev so popestrili glasbeni nastopi Ubranih strun, Timeje Pinter in Franca Žerdonerja ter nastopa Olge Markovič in Draga Semeta. Za pogostitev z rudarsko malico je poskrbela Fanika Burjan. Ves dan je v knjižnici potekala predstavitev društva. Obiskovalci so si lahko ogledali razstavo društva in filme iz zbirke Izviri naše dediščine, otroci pa so bili navdušeni nad postavljenim rudarskim rovom. Obiskovalci knjižnice so lahko ogledovali razstavo in filme še dva tedna.