Filmi

DAN SLOVENSKIH RUDARJEV

Izviri naše dediščine; Etnografski dokumentarni film
DAN SLOVENSKIH RUDARJEV
RAZSTAVA OD ŠTOLMA DO ŠAHTA
DAN OB JAŠKU - SKOK ČEZ KOŽO
Založništvo; Griže: Etnološko društvo Srečno, 2009, DVD-video, 27 min.

»Praznik slovenskih rudarjev, 3. julij, in dan borca, 4. julij, sta praznika, ki sta oba čast za domovino.« Tako pravi govornik v slavnostnem govoru na proslavi v letnem gledališču v Grižah (Limberk). Sta sinonim solidarnostnega povezovanja s slovenskimi rudarji za socialne pravice delavstva in osvobajanja pred okupatorjem. Sleherno praznovanje in tudi žalovanje, v krajih, kjer se je rudarilo oziroma opravljalo ta težak, nevaren poklic, je povezano z godbo, rudarskimi uniformami, rudarsko zastavo in na dan rudarjev tudi z obujanjem starih rudarskih običajev. Postali so tradicija, ki jo gojijo rudarji, ki so delali v teh rudnikih. In že se jim, še po štiridesetih letih po zaprtju rudnika, pridružujejo novi člani in tudi podmladek. Tovarištvo povezuje ne samo rudarje, povezanost se kaže med ljudmi, družinami, generacijami. Druži jih rudarstvo in z njim povezana »pleh muska«.

To tradicijo skrbno neguje Etnološko društvo Srečno, s svojim sedežem v Grižah. Člani s ponosom gojijo in ohranjajo tradicijo. S kulturnimi dogodki, razstavami, izdajanjem publikacij pestrijo utrip kraja Griže in širše okolice. Njihova muzejska zbirka v Domu Svobode je del turistične ponudbe kraja in del ohranjanja zgodovine ter tradicije teh krajev. In tako »knapovska tradicija in rudarski Srečno! ostajata med njimi za večno.« Takšna je njihova odločitev, takšen je njihov moto.