Kontakni podatki:
Etnološko društvo Srečno
Migojnice 6, p.p. 7, 3302 Griže
Tel.: 051 253 015
E-pošta: jozef.hribar@gmail.com
Muzej je odprt
nedeljo dopoldne od 10. do 12. ure sredo od 15. do 18. ure
ali po predhodni najavi.

Filmi

LIBOJE SKOZI ČAS

http://mavione.com/anxiety-dating-and-relationships/ Liboje so najstarejši industrijski kraj v spodnji Savinjski dolini. Zaznamujejo ga manjše kmetije po gozdnatih vzpetinah severnega dela Posavskega hribovja. Zaselke Kurja vas, Straža, Slovenski Dol obkroža hriboviti del Kotečnika, Gozdnika, Pernice, Velikega Slomnika, Maliča, Medvedjeka in Straže. Težaven teren je oviral obdelavo zemlje. Geološka sestava območja je omogočila odprtje rudnika, premog kot energetski vir pa je dajal možnost razvoja steklarne, nato pa tovarne keramičnih izdelkov.

https://e3missoula.com/

link Dogajanja ob zaprtju rudnika puščajo sledi na ljudeh in okolju. Katastrofalni vdor vode in blata v rudnik je 'dal piko na i'; premogovnik Zabukovica so zaprli avgusta leta 1966. Rudniške stavbe samevajo.

https://eyeframesinternational.com/

Film je posvečen vsem rudarjem, ki so delali v rudniku Zabukovica–Liboje. Delali so v težkih razmerah in že naslov Srečno, knapi! (kot njihov pozdrav) pove, da so si srečne vrnitve iz jame domov vsak dan želeli tako sami, kakor njihove družine.

MED KNAPI ali JAKEC SE ŽENI

Je veseloigra o življenju rudarjev in njihovih družin. Delo knapa je v družino prinašalo način življenja vse družine.

DAN SLOVENSKIH RUDARJEV

»Praznik slovenskih rudarjev, 3. julij, in dan borca, 4. julij, sta praznika, ki sta oba čast za domovino.« Tako pravi govornik v slavnostnem govoru na proslavi v letnem gledališču v Grižah (Limberk).