Dan slovenskih rudarjev, 3. julij

V sredo, 3. julija 2019, so v Grižah slovesno proslavili Dan slovenskih rudarjev, tokrat v počastitev spomina ob 85 letnici gladovne stavke zasavskih rudarjev. Osrednja proslava v letnem gledališču Limberk je bila preplet spominov, glasbe, običajev, tradicije in tovariškega druženja.

Rudarji nekdanjega rudarskega revirja Zabukovica-Liboje so tudi letos dostojno proslavili Dan slovenskih rudarjev, 3. julij. Rudarji v enotnih prazničnih oblekah so se že popoldne začeli zbirali pred Domom kulture Svoboda Griže. Za dobrodošlico je igrala združena godba na pihala Zabukovica-Liboje, dekleta pa so vsakemu rudarju pripela rdeč nagelj. Sledil je postroj rudarske čete Zabukovica-Liboje okrepljene z rudarji iz Laškega, Velenja, Senovega, Andraža in od drugod. Nato je parada, ob koračnici godbe, krenila proti letnem gledališču Limberk, kamor je vkorakala ob 18. uri.

Osrednja proslava dneva slovenskih rudarjev se je dogajala v prijetnem ambientu amfiteatra v Limberku. Začela se z rudarsko himno.

Nato je, po starem rudarskem izročilu iz 15. Stoletja, oblast prevzel »slavni častni in nezmotljivi prezidij« Anton Planinc, ob pomoči desnega adlatusa Jožeta Hribarja in levega adlatusa Ivana Grobelnika. Občinstvo je nagovoril predsednik Etnološkega društva Srečno Jože Hribar ter vsem slovenskim rudarjem, doma in širom Sveta, čestital za stanovski praznik. Komandant rudarske parade Ivan Grobelnik je prezidiju podal raport, in sicer je v paradi sodelovalo 78 uniformiranih rudarjev s petimi prapori in 24 godbenikov.

Po starem rudarskem običaju »šahttag« so s »skokom čez kožo« sprejeli v rudarsko bratovščino Franca Žerdina in Antona Petroviča. Častni skok pa je opravil rudarski veteran Zdravko Oblak.

V kulturnem programu so nastopili Godba Zabukovica, Godba Liboje, ansambel Ubrane strune, rudarski pevci Šorarji, recitatorka Olga Markovič, Mešani pevski zbor Griže-Zabukovica, Rečiški Ljudski pevci in Folklorna skupina Svoboda Senovo. Program je vodila Jolanda Železnik.

Po kulturnem programu se je nadaljevalo tovariško druženje ob knapovski malici, tako kot nekoč.