Dan slovenskih rudarjev v Grižah

V ponedeljek, 3. julija 2017, so v Grižah slovesno proslavili Dan slovenskih rudarjev. Tradicionalna prireditev ob dnevu slovenskih rudarjev je preplet spominov, glasbe, običajev, tradicije in tovariškega druženja. Prireditev je organiziralo Etnološko društvo Srečno.

Rudarji nekdanjega rudarskega revirja Zabukovica–Liboje so tudi letos dostojno proslavili Dan slovenskih rudarjev, 3. julij. Rudarji v enotnih prazničnih oblekah so se popoldne začeli zbirati pred Domom kulture Svoboda Griže. Za dobrodošlico je igrala združena godba na pihala Zabukovica-Liboje, dekleta pa so vsakemu pripela rdeč nagelj. Sledil je postroj rudarske čete Zabukovica-Liboje okrepljene z uniformiranimi rudarji  iz Laškega, Velenja, Andraža in od drugod. Nato je ešalon mažoretke, godba, praporščaki in rudarka četa paradiral proti letnem gledališču Limberk, kamor je vkorakal ob 18. uri.

Proslava dneva slovenskih rudarjev se je dogajala v prijetnem ambientu amfiteatra v Limberku. Začela se z rudarsko himno. Nato je po starem rudarskem izročilu iz 15. stoletja oblast prevzel »slavni častni in nezmotljivi prezidij« Anton Planinc, ob pomoči desnega adlatusa Jožeta Hribarja in levega Januša Grobelnika ter moderatorke Jolande Železnik. Občinstvo je nagovoril predsednik Etnološkega društva Srečno Jože Hribar, vsem slovenskim rudarjem pa čestital ob stanovskem prazniku.

V kulturnem programu so nastopili Godba Zabukovica, Godba Liboje, Ubrane strune, rudarski kvartet Šorarji, recitatorka Olga Markovič, rudarski oktet Ljudski pevci, Mešani pevski zbor Griže in Libojske mažoretke, vodila pa ga je Jolanda Železnik.

Po tradicionalnem skupnem nastopu »pleh muzik« iz Zabukovice in Liboj se je nadaljevalo tovariško druženje ob knapovski malici, tako kot nekoč.