Mednarodni teden otroka

V sredo, 5. oktobra 2016, je Etnološko društvo Srečno ob mednarodnem tednu otroka na široko odprlo vrata. Dopoldne je v Rudarskem muzeju Zabukovica-Liboje potekala delavnica z naslovom »Premog, naše naravno bogastvo«. Bila je ena od delavnic v okviru »6. Unescovega mednarodnega projekta »Pletemo niti na gozdni učni poti Hrastje«, ki ga je organizirala Osnovna šola Griže.

V delavnici »Premog, naše naravno bogastvo« je sodelovalo 12 osnovnošolcev iz štirih slovenskih Unescovih šol, pod vodstvom mentorjev Brede Veber in Jožeta Hribarja. Potekala je v prostorih Rudarskega muzeja Zabukovica-Liboje, ki ohranja bogat zaklad rudarske dediščine teh krajev.

Učenci so najprej spoznali nemirno zemljo in njen geološki cikel, kako je nastal premog, gorotvorne pojave, gorotvorne sile in vpliv na premogovna ležišča. Posebni poudarek pa je bil na tem, kako se premog pridobiva, delo rudarjev, njihova tovariška povezanost in rudarski običaji.

Udeleženci delavnice so si za piko na i ogledali še rudarsko muzejsko zbirko, razstavo slik in društveno knjižnico. Na koncu delavnice smo se pozdravili z rudarskim Srečno! in odšli na zaključno prireditev v letno gledališče Limberk.